Nearpod

NearpodSinds we bij Yorneo de iPad hebben geïntroduceerd ben ik op zoek gegaan naar manieren deze tablet ten volste te benutten. Het doel dat ik me heb gesteld is om zo min mogelijk papier te gebruiken. En dat is binnen de zorg en hulpverlening nog wel een uitdaging.

Ik ben op zoek gegaan naar slimme app’s, tools en handigheidjes die mij binnen de hulpverlening konden ondersteunen maar ook tijdens trainingen, congressen en andere momenten.  

De oplossing

Eind vorig jaar ben ik gevraagd om samen met een aantal collega’s workshops te geven binnen de organisatie. Als uitdaging hebben wij ons gesteld om de workshop naast informatief ook interactief te te houden.

Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van ‘Nearpod’. Een programma die vanuit elke gewenste browser te bereiken is en ook app’s heeft voor IOS of Android. Het interessante van Nearpod is dat je een soort digitale leeromgeving kunt creëren die door meerdere personen te bereiken is via bijvoorbeeld de iPad.

In de ‘Teacher’ omgeving kun je presentaties maken die je later kunt delen in de digitale ‘Classroom’. Een presentatie kan bestaan uit verschillende onderdelen zoals powerpoints, pdf-bestanden, foto en film. Daarnaast kun je een quiz maken en poll’s afnemen.

De digitale klas

Het interessante van de app is dat je een groep mensen toegang kan geven tot je presentaties zonder de controle over de presentatie uit handen te geven. Vanuit de ‘Teacher’ omgeving kan de presentatie opengesteld worden voor gebruik. Na inloggen in de ‘Classroom’ ziet de gebruiker de pagina die de eigenaar op dat moment met de klas deelt. De eigenaar heeft een overzicht van de ingelogde gebruikers en kan in het geval van een quiz of poll ook direct alle uitkomsten van de vragen zien. Deze uitkomsten zijn direct te delen met alle ingelogde gebruikers in de vorm van grafieken.

Poll’s

Wij hebben voor onze workshops gekozen om gebruik te maken van de Poll. Tijdens onze workshop konden de deelnemers inloggen op de Nearpod app en kreeg men toegang tot onze presentatie. Het interessante van deze vorm is dat we tijdens onze workshop vragen konden stellen aan de groep waar anoniem antwoorden op kwamen. Door direct de uitkomsten in een grafiek te delen ontstond er snel een gesprek over de verschillende onderwerpen.

In plaats van een powerpoint voor de groep af te draaien hebben we een vorm ontwikkeld waarin we heel snel in gesprek kwamen met onze groepen. We kwamen erachter dat er erg gemakkelijk informatie uitgewisseld werd zodra we de uitkomsten van de vragen gingen bespreken. De uitkomsten per vraag gaven ons ook direct inzicht of we op bepaalde onderwerpen extra moesten inzoomen of dat we verder konden met een ander onderwerp.

Nearpod

Benieuwd naar deze app/ software? Neem een kijkje op de Nearpod website, www.nearpod.com, voor extra informatie vanuit de makers zelf.

Deel dit via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 


Where there is shouting, there is no true knowledge

Leonardo da Vinci